May 17, 2024

Ен Хајат беше асистент на Џеф Безос, основачот на Amazon и еден од најбогатите луѓе во светот. Иако немала диплома или препорака, работата ја добила уште во првиот круг, а одговорите на само две прашања што и ги поставил лично Безос биле нејзината „пропусница“.

Во една статија за CNBC , Хајат го сподели своето искуство кога испрати биографија за позиција во гигантот за онлајн продажба во 2002 година. Набрзо била повикана на првото интервју како помлад асистент, иако тврдела дека нема „врска“ и дека е „без диплома по информатика“.

Во таа смисла, Хајат, која исто така работела за Гугл, изјавила дека имала неколку интервјуа со различни луѓе, но дека тие никогаш не завршиле со потврдување на позицијата. Неколку месеци подоцна, кога речиси изгубила надеж, регрутерот ја поканил на последен тест со самиот Безос, но таа не го знаела тоа додека не стигнала таму.

Седев опуштено на столот во салата за состаноци кога се отвори вратата и влезе Безос. Тој седна пред мене и се претстави“, рече таа. Веднаш потоа и објаснил дека ќе и постави само две конкретни прашања, а првото од нив ќе биде „забавна“ загатка.

„Длабоко вдишав додека тој стана и зедов молив приближувајќи се до таблата на ѕидот“, се сеќава таа. „Сакам да го пресметате бројот на стаклени површини во градот Сиетл“, рече Безос.

Хајат за момент се преплашила, но брзо се опоравила. Размислила за неговиот мотив да и постави такво прашање и заклучила дека сака да види како функционира нејзиниот мозок, да разбие комплициран проблем и да го реши во мали чекори.

Почнав со тоа колку луѓе живеат во Сиетл. За среќа, претпоставував дека ги има околу милион. Тогаш реков дека секој од нив мора да живее некаде, да вози кола, да работи некаде, да оди на училиште, сите имаат прозорци. Затоа предложив да ги преброиме “, рече таа.

Почнаа да бројат. Го преминаа секое можно сценарио, сите можни исклучоци.

“Долго броевме. Се чинеше дека зборував со часови, иако веројатно ми требаа околу десет минути. Се сеќавам, бев исклучително возбудена кога стигнавме до конечната проценка. Кога ја внесе таа бројка, Безос се сврте кон мене и ми рече се чинеше дека проценката е точна“, рече Хајатова.

Прашање број 2, Потоа дојде уште едно прашање. „Кои се вашите цели во кариерата?“ сакаше да знае извршниот директор на Amazon.

„Му реков дека испадна дека неговата компанија е полна со страсни и амбициозни луѓе и дека сакам да бидам како нив и да научам што знаат. Нивните силни страни беа во областите што сакав да ги развијам, па вредноста на искуството беше очигледна. , иако ми изгледаше како отстапување од мојата цел да бидам учител“, објасни Хајат.

Таа исто така додала дека „нема идеја како да стане асистент“, но дека знае колку е важно да се извлечеш од комфорната зона.

„Познавајќи го добро Безос сега, разбирам зошто тоа беа неговите единствени две прашања. Тој го мери мојот потенцијал поставувајќи прашања кои откриваат колку сум храбра и мотивирана“, рече таа.

Безос на крајот ја вработил на лице место. Била ангажирана како помлад асистент. Работела на маса која била на само три метри од Безос. Тоа беше неговото најблиско биро во компанијата. Следните три години ги поминала на таа маса.

Оваа година таа објави книга наречена „Обложи се на себе“, во која меѓу другото зборува и за нејзината работа во Амазон.

По Амазон, таа работеше и за Гугл, а сега е сопственик на консултантска компанија која дава деловни совети на моќни луѓе од Силиконската долина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *