July 13, 2024

Медицинската сестра ја користи својата експертиза и знаење за да ги едуцира своите 372.400 придружници на TikTok за смртта. А нејзините топли коментари, како и нејзината љубов кон работата, доведоа до тоа нејзините видеа да станат вирални меѓу луѓето кои очајни сакаат да знаат што да очекуваат пред да умре.

Медицинска сестра која работи на палијативна нега откри што велат повеќето луѓе пред смртта и низ какви промени поминуваат, кои се сосема нормални, но луѓето не се свесни за тоа.

Џули, регистрирана медицинска сестра од Лос Анџелес, Калифорнија, работи во палијативна нега околу пет години.
Сакам да ги едуцирам пациентите и семејството за тоа што да очекуваат од палијативната нега и што да очекуваат од конкретната болест од која починуваат – рече таа.

Исто така, мило ми е кога можам да им дадам мала утеха на пациентот и на семејството знаејќи дека ќе бидеме таму да управуваме со тоа што се случува. Работев како медицинска сестра на палијативна нега околу пет години, а пред тоа девет години бев медицинска сестра на интензивна нега, па така работам 14 години – објасни таа.

Џули, која споделува информации за нејзината работа на нејзиниот канал TikTok и одговара на прашања што луѓето сакаат да ги знаат за последните моменти, рече дека нејзината цел е да ги едуцира луѓето.

Таа неодамна објави видео за работи кои им се случуваат на повеќето луѓе на крајот од нивниот живот – кои изгледаат ненормално, но всушност се нормални.

Таа објасни дека промените во дишењето, промените во бојата на кожата, терминалните секрети и треската се, само неколку, нормални фази.

Најдобриот дел од мојата работа е едукација на пациентите и семејствата за смртта и починувањето , како и за емоционална и физичка поддршка. Исто така, да им помогнам да разберат што да очекуваат е уште еден дел од мојата работа како медицинска сестра за палијативна нега – објасни таа.

Има нешто што повеќето луѓе го кажуваат пред да починат, а тоа е обично „те сакам“ или ги повикаат мама или тато, кои обично умреле порано – вели тој во видеото.
Сепак, Џули рече дека е тешко да се објасни што се случува кога луѓето починуваат- воопшто – бидејќи сите се различни, пишува британски Сан.

Но, на крајот од животот, ако некој умре природно во палијативна нега, повеќето луѓе ги покажуваат истите знаци и симптоми.

Ова се нарекува фаза на активно починување. Џули објасни дека „симптомите на активната фаза на умирање вклучуваат промени во свеста (несвестица и будење од несвест), промени во дишењето и терминални секрети.

Ова е нормално и не е болно или непријатно. Човечкото тело се грижи за себе на крајот од животот, а колку помалку луѓе интервенираат, толку подобро – објасни таа.

@hospicenursejulie

#hospicenursejulie #nurse #learnontiktok #ForzaHorizon5GO #nursesoftiktok

♬ original sound – ???? Hospice nurse Julie ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *