June 20, 2024

Проф. Д-р Предраг Митровиќ е кардиолог и уметник. Совршената комбинација му помага да им го олесни лекувањето со музика за кардиоболните.

Малку е необично, но во принцип се се вклопува во медицината и животот на лекарот. Да се ​​занимаваме со било што друго, особено со уметност, веќе е познато што се однесува до лекарите, ако се сеќаваме на историјата.

Многу лекари се и музичари и сликари. Медицината е исклучително егзактна, а уметноста е нешто што е бесплатно и што те опушта – објасни д-р Митровиќ во „Пулс на Србија“. Митровиќ потсети дека првиот терапевт бил Питагора.
Првиот музички терапевт бил Питагора. Го врзуваме за теоремата на Питагора, но тој беше и доктор. Сите негови ученици мораа да знаат да свират барем на еден инструмент за да бидат во неговото училиште.

Музиката со години се користи во психијатријата. Она што се обидов беше да видам дали музиката може да се користи како лек, како таблета. Има таков вид на музика што не можеш да влијаеш на неа и дека навистина влијае на твоите органи. Тоа се кардиоболници, целта ни беше да го спасиме срцето и да го намалиме крвниот притисок – изјави Митровиќ.

Како што објасни Митровиќ, музичкиот третман се разликува од психијатријата, а неговото дејство трае и до дваесет часа.

Целата процедура е различна од третманот во психијатрија. Музиката во овој случај делува како седатив, што го предизвикува и чоколадото, но во помала мера. Музиката може да предизвика толкава количина што како да сте дале инјекција, десет од дваесет часа го намалува крвниот притисок и на тој начин го спасува срцето.

По дваесет часа можете повторно да примите соодветна доза музика и да се запознаете со музичкиот тек на терапијата истакна Митровиќ.

Текот на музичкиот третман мора да се одвива според одреден протокол за да биде успешен.
Музиката се избира по жанр, тон и темпо. Важно е и здрава личност и оние кои не се да ја слушаат музиката што ја сакаат.

Прикажани се многу хитови од светската продукција во срцевиот ритам, или побрзо или побавно. Важно е овој ритам да не ни оди против срцето. Тоа е единствениот орган што се движи. Го удира нашето тело и создава вибрации.

Ако имате музика која е во контра-ритам од срце, ќе имате ситуација како кога играте кошарка и некој ќе ви скокне и ќе ви ја излупи „бананата“. Знаеш хитови, па не слушаш музика, ако се зборови, треба да биде јазик што не го знаеш за да не буди дополнителни емоции.

Има фреквенции. Дијабетичарите не слушаат добро високи тонови. Секој пациент има музика која му одговара – објасни кардиологот и додаде дека класичната музика се покажала како најдобро терапевтско средство, особено затоа што се свири на природни инструменти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *