February 26, 2024

Перење облека Некој секогаш практикува после купување, но голем е бројот на оние кои никогаш не го прават тоа.
Сепак, лекарите предупредуваат дека доколку не ја перете облеката, може да предизвикате бројни здравствени компликации, меѓу кои и контактен дерматитис.

Покрај тоа што чешањето може да биде неподносливо, ова може да трае со недели.
„Кога гледаме алергиски контактен дерматитис, тоа е обично од боите што се користат за боење облека“, изјави за „Тајмс“ директорката на Медицинскиот центар Кливленд и професор по дерматологија, д-р Сузан Дедорост.

Дисперзните бои првенствено се користат во синтетички материјали, за облека како полиестер и најлон. Професорот истакнува дека потењето на телото и триењето може да предизвикаат бојата да се шири од облеката. Синтетичка опрема за вежбање, сјајни, еластични и водоотпорни материјали кои се толку популарни денес често се виновни за овие проблеми.

Ако дојде пациент и има осип на задниот дел од вратот, околу колковите или околу пазувите, првото прашање што го поставувам е што носи кога вежба – вели таа.

Не е познато колку се чести алергиите на овие бои, но постои еден начин да се ограничи ризикот од лоши реакции.
Со перење нова облека можете да го отстраните вишокот боја за боење ткаенини и со тоа да ја намалите изложеноста на можни проблеми – изјави д-р Дедорост.

Алергиските исипи не се единствениот здравствен проблем поврзан со хемикалиите. Во студија од 2014 година, група истражувачи од Универзитетот во Стокхолм тестирале 31 примерок од облека купена во малопродажните места.

Тие беа со различни бои, материјали, марки, цени, а беа наменети за широк пазар. Тие пронајдоа тип на хемиско соединение наречено „хинолин“ (или еден од неговите деривати) во 29 од 31 примерок, а нивото на оваа хемикалија беше особено високо во облеката од полиестер.

Кинолинот се користи во боите за облека, а Агенцијата за заштита на животната средина на САД го класифицира како „можен канцероген за човек“ врз основа на некои истражувања кои го поврзуваат со „активност што предизвикува тумор“ кај глувците, иако агенцијата исто така вели дека не се спроведени студии на луѓе. .

Улрика Нилсон, член на групата на Универзитетот во Стокхолм и професор по аналитичка хемија, ги споменува нитроанилините и бензотиазолите, две други хемиски соединенија кои се појавуваат во облеката и се поврзани во лабораториски и животински докази со потенцијални негативни здравствени ефекти, вклучително и раk.

Некои од овие хемикалии може да се најдат подлабоко во ткивата и на крајот може да се рашират на кожата.
Во секој случај, перењето на новокупената облека е задолжително, како поради споменатите соединенија, така и поради други нечистотии, од складирање до проби во продавниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *