June 25, 2024

Покрај тоа што е богат со шеќер, кечапот содржи и поголеми количества сол, која го поттикнува задржувањето на водата во организмот, а доколку го консумирате подолго време може да биде причина за голем број болести.

Кога ќе јадат помфрит, многумина ќе посегнат по кечап . Ако мислите дека избирате „поздрав сос“ бидејќи тоа е домат, ова би можело да ве натера да размислите.

Богат е со шеќер Една лажица кечап содржи повеќе шеќер отколку колаче со парчиња чоколадо, поточно 3,7 грама шеќер. Тоа би значело дека дури четвртина од пакувањето на индустриски произведениот кечап е шеќер.

Една од состојките на кечапот е сирупот од фруктоза од пченка, а научниците го поврзуваат со причината за различните проблеми што ги предизвикува во нашето тело, како што се лачењето на инсулин, таложење на масни наслаги на желудникот и поттикнување на апетитот.

Полн е со сол Покрај тоа што е богат со шеќер, содржи и поголеми количества сол, што поттикнува задржување на водата во организмот, а долготрајното консумирање може да биде причина за низа болести како висок крвен притисок, развој на кардиоваскуларни заболувања , срце. напад и мозочен удар.

Го презема вкусот на храната Повторно се враќаме на шеќерот. Токму поради таа состојка во кечапот ќе го „превземе“ вкусот над другите намирници.

Густа текстура Кечапот е густ и често е проблем да го исцедите од пакувањето. За да се промени тоа, шишето треба добро да се протресе, а потоа се менува текстурата на кечапот, па прво се истиснува водениот дел. Не е многу примамливо, нели?

Силен мирис, Мирисот на кечап е интензивен и се шири околу вас. Понекогаш се потребни часови за да се ослободите од силниот мирис. Пред да купите кечап, задолжително прочитајте ја декларацијата и состојките, а доколку не можете да се откажете од овој сос, подобро направете го сами дома.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *