April 12, 2024

Дуњата е здраво и евтино овошје, широко достапно кај нас, кое има бројни благотворни ефекти. Проф. Д-р Воислав Перишиќ, гастроентеролог, зборуваше за благотворните својства на овошјето и коските.

Многу луѓе не знаат дека дуњата помага при дигестивни проблеми, но често луѓето ја избегнуваат затоа што му е „тешко“ на желудникот. Лекарот објасни како да се избегне овој проблем за да се искористат сите негови добри својства.

„Не е ни чудо што на девојките им се дава името Дуња, корисен е во семиња, амигдалин, силен антидијареален ефект има само овошното месо, а ако пиете чај од дуња за бронхитис, тоа е божјо чудо, има витамин Ц како портокал“, рече тој. тој е.

За вообичаени проблеми како кашлање или варење, се препорачува чај од дуња.

„За проблеми со варењето направете чај од листовите дуња, како и за кашлица. Исечете, извадете ги семките, ставете ги во 200 мл вода, варете 45 минути , се пие како најздрав чај од сите. живот“, рече тој.

Ако нè боли стомак кога јадеме дуња, зошто е тоа така и како да си помогнеме „На многу луѓе ќе им пречи оваа свежа дуња, содржи танин. Тоа е како кога пиете силно црвено вино од пониска класа, па затоа ви пречи.

Јадете дуња секој ден, било во чај или во компот. Апсолутно помага при нервоза на цревата , па пијте чај од листовите. „Но, не би било лошо да јадете шолја компот по ручекот, да додадете сливи, тоа е главен антиоксиданс и промотор на перисталтиката.

„Не фрлајте ги дуњата и кајсиите, нивните семки! Имаат амигдалин, кој силно делува против болести“, рекол докторот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *