June 19, 2024

Многу луѓе речиси уживаат да седат во тоалет – наместо да го прават она што треба да се направи и да излезат, тие читаат нешто, решаваат крстозбори или сурфаат по телефон.

Сепак, д-р Каран Рајан, кој е познат по корисни објави на TikTok , објасни зошто не треба да седите во тоалет повеќе од 10 минути!

Д-р Раџан објасни што не треба да правите ако сакате да избегнете операција на хемороиди.

„Број еден, не се напрегајте. Интересен факт, сите ние имаме анални влошки кои не спречуваат да какаме, а исто така имаат и крвни садови на нив. Но, ако се напрегате во тоалетот, крвните садови може да отечат и да доведат до појава на хемороиди“, вели докторот, па оди на совет број два.

„Обидете се да не поминувате повеќе од десет минути во просек седејќи во тоалетот. Гравитацијата не е ваш пријател. Колку подолго седите на шолјата, толку повеќе крв стигнува до ректалните крвни садови што предизвикува хемороиди“.

Неговиот трет совет е да внесува доволно влакна преку храната бидејќи тоа ќе помогне при редовно и лесно празнење на дебелото црево.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *