April 15, 2024

Жените ги нервираат мажите, а мажите ги нервираат жените. И нема ништо ново или необично во тоа.
Сепак, една машка навика на жената навистина води до нервен слом .

Размислете колку пати сте доживеале оваа или слична сцена со вашиот партнер. Заедно одите на пат и мажот вози, во одреден момент и двајцата сфаќате дека сте изгубени.

Иако ви е сосема јасно дека треба да застанете и да ја побарате вистинската насока, партнерот не ни помислува на тоа, туку вози понатаму, иако нема поим каде оди, што само дополнително ве оддалечува од посакуваната дестинација.

Токму оваа машка навика да одбива да бара помош во такви ситуации ги излудува жените. Дали некогаш сте се запрашале зошто се толку тврдоглави што бараат нечија помош?

Науката има објаснување за нивната навика Истражувањето спроведено заеднички од страна на Калифорнискиот институт за технологија, Западниот универзитет и лабораторијата ZRT покажа дека мажите слепо ги следат своите инстинкти и многу ретко ги доведуваат во прашање.

Во опишаните ситуации, мажите имаат намалена способност за когнитивна рефлексија поради зголеменото ниво на тестостерон, па затоа не се потпираат на разумот, туку на инстинктите кои често се погрешни.

Тестостеронот го зголемува и нивното чувство за самодоверба, што исто така ги спречува реално да проценат одредена ситуација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *