June 25, 2024

Војната во Украина ја приближи заканата од нуклеарна војна и беа направени компјутерски симулации за тоа што би се случило доколку се користат нуkлеарни боmби.

Речиси две третини од светската популација би биле збришани од нуkлеарна војнa, покажа новото истражување.
Научниците велат дека повеќе од пет милијарди луѓе ќе умрат од глад по ваков голем конфликт.
Водечкиот автор професор Лили Ксија, од Универзитетот Рутгерс во Њу Џерси, рече: „Податоците ни кажуваат една работа. Мора да спречиме да се случи нуклеарна војна“.

Моделите покажаа дека огнените бури ќе испуштат саѓи во горната атмосфера што ќе го блокира Сонцето, што ќе резултира со глобално откажување на земјоделските култури.

Девет земји, вклучително и Велика Британија, во моментов контролираат повеќе од 13.000 нуклеарни оружја.
Дури и конфликтот меѓу новите нуkлеарни држави „ќе го десеткува производството на храна и ќе резултира со широко распространето гладување“, се предупредува во извештајот.

Студијата покажува дека Велика Британија, САД, Германија, Франција и Кина ќе бидат уништени и речиси безживотни до втората година
Но места како Аргентина и Австралија нема да имаат мртви, иако добитокот во другите земји би исчезнал и нема да има трговија.

Професорот Алан Робок, коавтор, додаде: „Сè уште ќе има доволно домашно производство за нив, но можете да замислите дека ќе има флотили гладни бегалци од Азија на нивниот пат до таму“.

Заканата од употреба на нуkлеарно оружје за одвраќање напад е закана од бомбаш самоубиец.
Затоа што ако ги користите, сите во вашата земја ќе умрат од глад“.

Алатката за предвидување на климата го процени влијанието врз пченката, оризот, пролетната пченица и сојата на основа од земја по земја.

Истражувачите, исто така, ги испитуваа проектираните промени во пасењето на добитокот и морскиот риболов.
Локализирана војна меѓу Индија и Пакистан, глобалното просечно калориско производство се намали за седум проценти во рок од пет години.
Во најлошото сценарио – вклучувајќи ги САД и Русија – тоа би се зголемило на 90% три до четири години по завршувањето на борбите.

Намалувањето на приносот би било најтешко во земјите со средна географска ширина, вклучувајќи ги и главните извозници како Русија и САД.
Ова може да доведе до ограничувања и да предизвика сериозно нарушување во земјите зависни од увоз во Африка и на Блискиот Исток.

Ова би предизвикало катастрофално нарушување на глобалниот пазар на храна. Дури и седум отсто пад би го надминал најголемиот од почетокот на евиденцијата во 1961 година.
Според најлошото воено сценарио, повеќе од 75% од планетата би умреле од глад во рок од две години.

Професорот Ксија рече: „Идната работа ќе донесе уште повеќе детали за моделите на култури.
„На пример, озонската обвивка би била уништена со загревање на стратосферата, со производство на повеќе ултравиолетово зрачење на површината, и ние треба да го разбереме тоа влијание врз снабдувањето со храна.
Климатските научници од Универзитетот во Колорадо создаваат детални модели на саѓи за одредени градови – како Вашингтон, ДЦ.
Пописите на секоја зграда ќе дадат попрецизна слика за тоа колку чад би се произведувал.

Студијата е објавена во списанието Nature Food. Претходно оваа година, друг американски тим откри дека нуклеарна војна меѓу САД и Русија може да предизвика „леденa доба“ кое ќе трае многу години.
Во првиот месец по детонацијата, просечната глобална температура би се намалила за околу 13 степени целзиусови.
Откако чадот ќе се ослободи во горниот дел од атмосферата, тој се шири глобално – и влијае на сите.

Морските екосистеми, исто така, ќе бидат уништени и на почетокот и во новата состојба на океанот – што ќе резултира со долгорочни влијанија врз рибарството и другите услуги.
Забраната на нуклеарното оружје е единственото долгорочно решение. „Петгодишниот Договор на ОН за забрана на нуклеарно оружје е ратификуван од 66 земји, но ниту една од деветте нуклеарни држави.

„Нашата работа јасно покажува дека е време тие девет земји да ја слушаат науката и остатокот од светот и да го потпишат овој договор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *