June 19, 2024

Лимонот е полн со витамин Ц и има многу здравствени придобивки за организмот.
Но, најздравата варијанта е замрзнат лимон, и се конзумира со кора, затоа што тоа е всушност најздравиот дел од ова овошје.

Кора од лимон го регулира крвниот притисок, има антидепресивна активност и предизвикува вознемиреност, стрес и раздразливост. Покрај тоа, го алкализира организмот и ја регулира pH вредноста на крвта.

Но, лимонот не може да трае долго и ако не го искористиме навреме, тој почнува да гние.Со ставање лимон во замрзнувач, подоцна ќе го користите не само овошјето, туку и кората, која секогаш ни дава убав вкус во десерти. Друга добра работа за замрзнување на лимоните е што ќе можете да ги користите многу полесно.

Замрзнатиот лимон е многу помоќен од хемотерапијата во борбата против ракот, според студијата на универзитетот Стенфорд.

Студијата откри дека силните хранливи материи во кора од лимон можат да ги уништат клетките на ракот кај 12 карциноми, вклучително и некои други болести – простата, дебелото црево, панкреасот и белите дробови.

Процесот не е комплициран, но важно е да следите одредени чекори за да го зголемите резултатот.Изберете лимон кој нема меки делови и темни дамки.

Прво измијте го овошјето со вода и детергент или вода и оцет, што е ефикасен начин за отстранување на пестициди.Подгответе кеси за замрзнување кои имаат патент.Лимонот може да се замрзне целиот, рендан,, сецкан на парчиња и кора од лимон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *