July 18, 2024

Ако некогаш сте се запрашале што најмногу го привлекува вниманието на гостите во вашиот дом, ви ги пренесуваме одговорите! Новата студија на Confused.com користела технологија за следење на очите за да ги одреди областите на секоја соба во куќата кои привлекуваат најмногу и најдолго внимание за да открие на што луѓето навистина обрнуваат внимание кога ги посетуваат туѓите домови.

Бања Доколку барате брзо решение за разубавување на бањата, имате среќа, бидејќи првото место на листата не е туш кабина или када, туку огледало – со 177 прегледи во текот на целото времетраење на студијата.

Високи биле и фиоките кај мијалникот – кои имале втор најголем број прегледи, а испитаниците најдолго гледале во нив. Следни во однос на времетраењето на погледот беа самиот мијалник, плочките, тоалетот, кадата, шкафот, тушот и прозорецот во бањата.

На луѓето, исто така, им се допаднаа растенијата во бањата и ги задржаа очите таму, додека осветлувањето, славините и тоалетот беа работите на кои луѓето најмалку гледаа.

Дневна соба Во дневната соба најмногу внимание привлекуваат масичката, тепихот и украсните перници. Секој од наведените елементи привлече преку 100 прегледи.

Иако перниците беа трето најпосетувано, се чини дека луѓето најдолго ги држеле очите на нив. На дното на листата во дневната соба се телевизорот и ТВ комодата, потоа завесите и украсите на ѕидовите.

Кујна, во кујната истражувањата покажуваат дека подот што привлекува најмногу погледи е за цели 100 прегледи повеќе од кујнските кабинети, кои беа на второто место, и речиси седум пати повеќе од мијалникот, кој е на третото место.
На четврто место со само 37 прегледи е работната плоча во кујната, а потоа прозорецот, украсните полици, рерната и осветлувањето.

На дното на листата се најдоа тенџериња и тави, украсни растенија или цвеќиња, ѕидна уметност, вентилатор и прибор, додека плочата за готвење беше делот од кујната што привлече најмалку внимание – само со еден поглед.

Домашна канцеларија, во последните 18 месеци, повеќе луѓе работеле од дома од кога било досега, па не е чудно што бирото е темата што луѓето најмногу и најдолго ја гледале.

Изненадувачки, самото биро беше еден од елементите на кои луѓето беа најмалку фокусирани, привлекувајќи само 20 прегледи.
Исто така високо рангирани се мониторите, полиците, ѕидните украси, теписите, додека учесниците помалку се занимавале со тастатури или украсни растенија.

Детска соба, во детската спална соба најдолго и најдолго се гледаше детскиот кревет, а зад него имаше полица за книги – која се гледаше долго, но немаше толкав поглед како креветот.

Исто така високо на листата се најдоа тепихот, подот и пресоблекувалната, додека ролетните, осветлувањето и уметноста беа трите работи кои привлекоа најмалку внимание во детската соба.
Интересно е што уметноста е рангирана како еден од елементите кои привлекуваат најмалку внимание во кујната, дневната и спалната соба, а уметничките дела добиваат најмногу внимание во домашната канцеларија, каде што се на четвртото место.

Спална соба, во спалната соба, навлаката на долниот раб на креветот привлекуваше највисоки и најдолги погледи, додека комодата привлече неколку погледи, но долго време не го привлекуваше вниманието, пишува Дејли Мејл .
Прозорецот, украсните перници, прекривката, ламбите покрај креветот и ноќното столче се високо рангирани на листата, додека осветлувањето не привлекувало толку внимание.

Украси, подови и завеси беа работите на кои луѓето најмалку гледаа кога ја проучуваа спалната соба, иако завесите беа прегледани многу подолго од украсите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *