May 17, 2024

Една од најголемите кулинарски мистерии е како да се подготви бело месо од пилешко или мисиркино за да биде сочно и меко. Овие парчиња месо се „посни“, не содржат маснотии кои при печењето се топат и на тој начин му даваат на месото мекост.

Во овој случај, домаќинките посегнуваат по разни трикови, па месото го чуваат во „каца“ 12 часа, го премачкуваат со мајонез , сипуваат масло и слично… И додека може да биде меко додека е топло, штом се лади месото станува тврдо и повторно суво.

И искусните домаќинки ќе ви кажат дека грешката е да купите замрзнато пилешко. Во текот на овој процес, месото се суши и губи поголем дел од содржината на вода, поради што подоцна се суши кога се пече.

Сепак, постои еден трик за кој знаат само искусните готвачи, а која е клучната причина зошто пилешкото во ресторан е секогаш толку сочно …

“Пилешките гради ќе бидат исклучително сочни ако во кожата ставите парчиња путер измешани со тревки и сечкан лук во рерна. Само кога ќе ги подготвите така, печете ги во загреана рерна”, советуваат професионалните готвачи и наставниците по кулинарство. училиште „Шеф-шоу од Новиков“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *