May 22, 2024

Ѓумбирот лесно се одгледува во саксија ако ги следите овие чекори!

Ѓумбирот е составен дел од здравата исхрана, од витално значење доколку сакате да го зајакнете вашиот имунитет на природен начин .

Се додава во разни јадења, чаеви и пијалоци , а можеби не сте знаеле дека од парче ѓумбир можете да добиете нови растенија!

Кога купувате корен од ѓумбир, внимавајте да е цврст и да му е стегната кората. Не купувајте парче што е целосно селективно, тоа значи дека е старо и веројатно изгубило некои од своите моќни својства. Коренот што ќе го купите треба да има неколку мали израстоци наречени „очи“, слични на компирите.

Коренот исечете го на парчиња со дебелина од два сантиметри, внимавајќи секое парче да има „очи“ на него. Направете го тоа со нож кој сте го прелиле со врела вода, за да немате бактерии на пресекот.

Парчињата ѓумбир оставете ги да се исушат ден-два, за растението да формира заштитна бариера. Дури потоа ставете ги во саксија со квалитетна земја, а саксијата мора да има дупка бидејќи ѓумбирот сака земја што лесно се суши. Свртете ги парчињата ѓумбир во тенџерето така што „очите“ да бидат нагоре.

Ѓумбирот можете да го засадите и во градината, само треба да го внесете во куќата за време на студените денови. Не треба да се изложува на директна сончева светлина.

Наводнувајте ги садниците околу еднаш неделно, штом почвата во саксијата ќе се исуши, а за две до три недели ќе забележите дека од почвата никнуваат зелени ластари.

Надземниот дел од ѓумбирот расте како стебленце, додека ризомот, односно коренот ќе се развие под земја. Колку подолго ќе остане, толку ќе биде поголем и повкусен, па можете да го извадите засадениот ѓумбир за зимата. Ова е добро време растението да го избегне големиот студ, а вие да си обезбедите дополнителна „bоmба“ за имунитет пред студените денови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *