April 12, 2024

Експертите откриваат дека постојат шест типа на луѓе во управувањето со парите, а еве како секој од нив треба да заштеди.

Заштедата е добро за секој од нас , но проблемот е што не можеме сите да штедиме. За некого тоа е лесно изводливо, без разлика колку буџет имаат, а други, се чини, не би знаеле да заштедат или да имаат многу повеќе пари.

Банкарот Клер Фремроуз смета дека заштедите треба да се приспособат на начинот на кој ги трошиме парите и тоа е клучот. Во однос на тоа каков тип на личност сте во управувањето со пари, дознајте како да заштедите.

Типот кој секогаш се грижи за парите, „Овој тип на личност се плаши од каков било ризик, постојано е под стрес, во паника и не спие – што е сето тоа потенцијално лошо за управувањето со парите“, вели клиничкиот психотерапевт д-р Џо Г. Тие обично даваат се од себе за да избегнат грешки поради недостатокот на самодоверба што инаку им пречи, па постојано се финансиски подготвени за потенцијални „финансиски катастрофи“ и се опседнати со парите што ги имаат.

Доколку сте загрижени за финансиската состојба среде ноќ, дефинитивно сте ваков тип на личност во управувањето со парите. Банкарот Клер вели дека отворените разговори за пари можат многу да им помогнат на таквите луѓе, особено со некои финансиски советници, кои можат да дадат стручни совети.

Исто така, ако постојано сте загрижени за пари, најдобро е или секогаш да имате кутија при рака за да можете да проверите „на што сте“ или барем секогаш да можете да пристапите до вашата сметка по електронски пат.

Човек кој ги игнорира проблемите со парите, Ако се преправате дека сè е во ред дури и кога не е, вие сте таков тип на личност во управувањето со парите. „За луѓето кои се кријат од своите парични проблеми, усвојувањето различни навики за трошење кои ќе ги спречат проблемите со парите е одличен начин да имаат повеќе пари“, смета банкарот.

Доколку се препознавате во овој тип на личност, таа ве советува да си поставите предизвик што значи да не трошите пари на ништо друго освен храна некое време или да ги минимизирате трошоците поврзани со одредена област.
Тоа значи дека, на пример, извесно време не купувате облека или не јадете во ресторани и ги издвојувате парите што би ги потрошиле на неа.

Човек кој консумира компулсивно Луѓето кои трошат пари компулсивно се оние кои постојано чувствуваат потреба да се почестат со нешто, дури и кога се свесни дека не можат да си го дозволат тоа. Доколку во ова се препознавате и сакате да имате поголема контрола врз парите што ги трошите, таа советува веднаш да издвоите одредена сума од секој месечен приход. На тој начин помала е веројатноста да трошите пари неконтролирано.

Исто така, советот е да си поставите специфична цел за што штедите бидејќи тоа ќе ви помогне да се држите до вашиот план за штедење.

Човек кој штеди компулсивно, за разлика од оној кој троши компулсивно, овој тип на личност подразбира дека човекот бара да заштеди секој динар, па дури и има грижа на совест кога троши пари. Можеби ви се чини дека е добро за вашата материјална состојба, но за психичката не е.

„Ниту екстремните заштеди, ниту екстремните трошења не се патот до среќата“, вели психологот Марио Вијк.
Тој истакнува дека идеалната рамнотежа е помеѓу непотребното трошење пари и да си дозволите да уживате во некои задоволства и спонтаности.

Во тој случај, банкарот советува секој месец да одвојувате одредена сума пари за забава и уживање – на тој начин нема да трошите премногу, а ќе бидете среќни и задоволни.

Човек кој сака да ризикува, Донесувате брзи одлуки и често не размислувате за последиците од трошењето пари. Ова однесување е мотивирано од производството на допамин во мозокот кога ризикувате, што доведува до чувство на задоволство, објаснува психотерапевтот Џо.

За да не западнете во долгови, важно е да поставите граници во преземањето ризик, а во тоа може да ви помогнат стручните совети.
„Доколку забележите дека непромислено ги донесувате одлуките за трошење, важно е секогаш да го имате на ум тоа и да издвоите сума што ќе ви овозможи да бидете економски стабилни“, советува банкарот.

Човек кој постојано ги троши своите заштеди Почнувате да штедите со јасна цел, а потоа секој месец земате по малку од тие пари за да си дозволите нешто и ветувате дека ова е последен пат? Вие не сте единствениот.

Совет на банкарката Клер за ваквите луѓе е да го поделат месечниот буџет на неделни износи кои им се потребни, за да не се најдат во ситуација да ја чекаат следната плата среде месец празни џебови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *