June 25, 2024

Ако сакате парчето говедско месо што сте го подготвиле да се стопи во уста, обидете се со едноставен трик со киви, благодарение на кој месото ќе биде исклучително меко.

Се што треба да направите е да го премачкате говедското месо со кришки киви и да го оставите да отстои малку пред подготовката.

Имено, кивито содржи протеолитички ензими кои помагаат во разградувањето на сврзното ткиво во месото, што го прави многу меко.

Ако го ставите месото во маринадата, направете сè според планираното и на крајот додадете исечено киви околу еден час, два пред подготовката.

Исто така, важно е говедското месо да не биде прекриено со киви премногу долго, така што месото да не стане премногу меко и да се распадне за време на подготовката.

Сличен ефект има и ананасот на месото, па наместо киви, можете да го користите ова тропско овошје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *