May 17, 2024

Да душо, знам дека мислиш дека сум стара. И јас грешев низ годините. Дали некогаш ми прости за таа ужасна роденденска торта што се обидов да ја направам за твојот роденден? Или дека ти подарив маче без да знам дека си алергични на влакна од мачки? Навистина ми е жал за тоа, но попатно успеав да соберам некои информации што мислам дека можат да ти бидат корисни. Дефинитивно посакувам некој да можеше да го направи тоа и за мене.

Се надевам дека после ова повеќе нема да ме гледаш како сивокоса жена во моите шеесетти години, туку како она што сум навистина: мајка која сака нејзината ќерка да не мора да минува низ одредени тешки моменти (кои морав да ги поминам јас )

Еве ги работите што би сакала да ги знаев на твоја возраст: Ти си најважната личност во твојот живот
Да, го реков тоа и навистина мислам така. Еден добар вид на само сакање ве прави подобра личност, ве прави посреќни и ви помага да ги следите вашите соништа, додека истовремено ви дава сила да ги опсипувате со љубов оние околу вас. Со лош вид на себесакање што е нарцизам, луѓето немаат намера да даваат љубов кон другите.

Долго време верував дека моето „помагање“ на другите е всушност мојот билет за рајот. Јас навистина го направив тоа. Се обидов да бидам што подобар пријател. Се погрижив да не му го заборавам роденденот на никого . Бев рамо за плачење. Верував дека ако го направам тоа, луѓето ќе ми се најдат кога навистина ќе ми требаат и дека тоа ќе биде моја награда што сум толку „добра“ личност. Не бев во право.

Тоа не значи дека не треба да им помагате на другите или дека другите луѓе нема да бидат со вас кога ви е најпотребно, но дека треба да се фокусирате на она што всушност го сакате. Вие не можете вистински да ги сакате другите ако претходно не се сакате себе си. Ми требаше толку време да го дознаам тоа и не сакам тоа да ти се случи и тебе

Никогаш не прифаќај непочитување Без разлика дали станува збор за маж, пријател или некој друг – никогаш не дозволувај некој да те омаловажува. Секогаш застани зад себе. Ако не го сториш тоа, постои голема шанса да бидеш повредена и да жалиш што не постапи поинаку.

Треба да бидеш храбра и силна. Не, не значи дека секогаш треба да ја „избркаш“ правдата, но не дозволувај никој да ти го наметнува своето мислење и да те манипулира. Знам, ти си доволно зрела да не дозволиш тоа да се случи, но имај на ум дека нема само добри луѓе на овој свет. Постојат и помалку добри кои на некој начин сакаат емоционално да те повредат, без разлика дали свесно или несвесно. Предавството е ужасна работа, но запомни ги моите зборови: секогаш треба да најдеш сила и храброст во срцето за да простиш. Не заборавај, бидејќи на тој начин повторно ќе ја направиш истата грешка во иднина. Запомни го мојот збор за тоа.

Твоето семејство те сака пред сè Мислам дека, на твоја возраст, е лесно да се заборави. На крајот на краиштата, „поминувањето време со семејството“ не е баш идеалната „вечера за 5“ и може да изгледа како тотална досада. Но, вистината е, на крајот на краиштата, љубовта кон твоето семејство е нешто на кое секогаш можеш да сметате.

Мислам дека веќе го знаеш тоа. Нема ништо на овој свет за кое твоето семејство ќе те остави. Знам, за некои работи може да биде тешко да се зборува, но сакам да знаеш дека секогаш можеш да се обратиш кон мене дури и во ноќта. Ако не можам да ти помогнам, можам барем да те слушам. Е ќе ти биде полесно.

Биди трпелива со себе и другите. Ќе има многу подеми и падови, но ако имаш предвид што ти напишав, полесно ќе го пронајдеш твојот внатрешен мир, сила и самодоверба.

Мајка ти те сака “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *