July 21, 2024

Повеќето луѓе го започнуваат денот со шолја кафе, а ново истражување открива дали овој пијалак е навистина здрав. Резултатите од ова истражување покажаа дека за повеќето луѓе, кафето е навистина здраво кога се консумира умерено.

Една нова студија, исто така, сугерира дека кафето може да има некои позитивни ефекти врз здравјето на срцето.

Студија објавена во Европското здружение за кардиологија покажа дека пиењето помеѓу половина и три чаши од овој пијалок дневно е поврзано со помал ризик од срцев удар, смрт од кардиоваскуларни заболувања и смрт од други причини.

Друго истражување објавено во списанието BMC Public Health покажа дека оние кои редовно пијат кафе имаат 21% помали шанси за развој на хронични заболувања на црниот дроб.

Имено, без оглед на здравствените придобивки што ги има, треба да обрнете внимание на внесот на кофеин за да не претерате. Прекумерното количество кофеин предизвикува брзо чукање на срцето, вознемиреност и несоница. Пиењето повеќе од три шолји кафе дневно може да ја наруши нормалната функција на срцето.

Повеќето луѓе можат да ги толерираат овие количини додека добиваат здравствени придобивки, но запомнете дека умереноста е клучна во се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *