June 23, 2024

Одамна се верува дека лукот уништува многу видови лоши бактерии и има силна антибактериска моќ

Покрај тоа што се смета за најмоќен природен антибиотик и е незаменлив во исхраната, некои луѓе пред спиење внимаваат да стават лук под перница.

Еве зошто! Дали помага при затнат нос? Мирисот на лук наводно може да помогне при затнат нос бидејќи наводно ги чисти дишните патишта и поттикнува исфрлање на слуз. Овој процес е бавен, но ефикасен.

Го зајакнува имунолошкиот систем? Се верува дека лукот уништува многу видови лоши бактерии и има силна антибактериска моќ. Ако редовно спиете со лук под перница, веројатно ќе забележите дека наутро полесно се будите и поретко се разболувате, пишува BrightSide .

Ги одбива инсектите За инсектите , а особено за комарците , лукот е токсичен и бегаат од неговиот мирис, а со тоа и од вас.

Дали ќе спиете подобро? Лукот е богат со витамин Б1, за кој науката тврди дека помага да спиете подобро. Покрај тоа, тој е богат со витамин Б6, кој го подобрува лачењето на мелатонин , познат како „хормон за спиење“ . Исто така, се верува дека лукот има позитивен ефект врз нервниот систем, може да го смири и опушти мозокот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *