June 19, 2024

Иако никој од нас не сака да гледа пајаци во својот дом, постојат неколку причини зошто не треба да ги убiваме.
Ентомологот Мет Бартон ве советува да не ги убiвате, но не од суеверие, туку од други, многу пореални и поважни причини.

„Пајаците се важен дел од природата и екосистемите, како и другите инсекти. Тие влегуваат во домовите случајно или накратко за да се заштитат себеси, додека некои видови едноставно ја сакаат топлината и имаат тенденција да најдат дом за себе во вашиот дом, каде што ќе живеат .

Тие се корисни поради фактот што јадат други инсекти. Тие се голема помош во куќата, бидејќи како природни предатори ги демнат сите други инсекти во вашиот дом, вклучително и инсекти кои пренесуваат болести. Само еден пајак може да изеде 2000 инсекти за една година. Пајаците сакаат да се хранат со лебарки, комарци, муви и молци.

Колку подолго ќе останат во вашиот дом, толку помалку инсекти ќе имате.

Од друга страна, постои популарно верување кое вели дека пајаците не треба да се убiваат затоа што носат пари во домот каде што живеат. Значи, ако ги имате дома, тоа е добар знак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *