June 19, 2024

„Староста е како да имаш банкарска сметка. Потоа ги вадите парите што си ги оставиле и ги издвоиле во текот на животот “.

Непосредно пред 8 часот наутро, 92-годишната баба Татјана веќе беше облечена, дискретно нашминкана, уредно чешлана.
Таа е подготвена да се пресели во дом за стари лица.

Нејзиниот сопруг неодамна го загуби животот, па неговата жена сега нема друг избор. Се преселува во дом каде што ќе има кој да се грижи за неа. И покрај часовните трпеливи чекања, таа седеше сериозно и неподвижно и се насмевна само еднаш – кога и беше кажано дека нејзината соба е подготвена.

На пат кон лифтот, медицинската сестра објасни како ќе изгледа нејзината соба. Е има завеси што личат на прозорци. „О, ќе ми се допадне завесата“, беше првото нешто што го кажа баба Татјана со ентузијазам на дете кое штотуку доби играчка од соништата.

Сестрата се исплаши од прераната реакција и можното разочарување, па внимателно рече:„Бабо, да почекаме и да видиме прво. Можеби нема да ви се допадне “.

“Нема врска. Среќата е она што сте го одлучиле однапред. Како изгледа мојата нова соба не зависи од изгледот и изборот на мебел, туку од начинот на кој работи мојот мозок. Тоа е одлука што ја донесувам секое утро, веднаш штом ќе се разбудам.

Имам избор – цел ден да го поминам во кревет размислувајќи за мојата болест и деловите од телото што веќе не ги чувствувам, или да чувствувам радост и благодарност секој ден. Го доживувам секој ден како подарок и додека сум жив, ќе мислам само на убави спомени “- и рекла оваа баба на медицинската сестра, додавајќи:

„Староста е како да имаш банкарска сметка. Потоа ги вадите парите што ги оставивте и ги издвоивте во текот на животот. Ве советувам да ставите што повеќе среќни моменти и убави спомени на вашата сметка “, рече старицата во еден здив на медицинската сестра, а потоа повторно замолче.

Подоцна ги открила своите 5 прилично едноставни правила за среќните луѓе кои ги применува во текот на нејзиниот живот. И ова се: Исчистете го срцето од злоба, исчистете го мозокот од грижи, живејте што е можно поедноставно, дадете што повеќе и не очекувајте премногу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *