June 19, 2024

Сопругата на Новак Ѓоковиќ е вистинска инспирација за младите. Јелена Ѓоковиќ ги обработува сите важни животни теми преку пишаниот збор во рамките на својот блог. Таа сега сподели некои од клучните пораки на „Во потрага по целта на животот“ и испрати силни пораки.

Имено, Јелена со своите пријатели сподели цитати од книгата „Семиња на среќата“ кои се преземени од предавањето на Омрам на Михаил Аиванхов.
Додека ги читав книгите на Омрам, наидов на малку поинакви мисли во споредба со традиционалните, учени. Сакам да си го предизвикувам умот и со задоволство од таквите мисли длабоко се преиспитувам себеси – напишала Јелена и споделила дел од цитатите.

Во реалноста, ниту личниот успех ниту материјалната сопственост никогаш не можат да ја откријат смислата на човечкиот живот, токму затоа што смислата не е материјална. Јелена објасни што точно ја инспирира во таа литература.
Во неговите книги наоѓам многу мудрост. Тој вели дека има моменти на божествена убавина насекаде околу нас, во мали нешта, како молитва, медитација, добра книга или кога слушаме музика, гледаме прекрасни пејсажи.

Во тие моменти речиси никој не може да го доживее чувството на неприпадност и празнина или депресија и потреба да изврши самоубiство. Овие моменти можат да го трансформираат целото наше битие и треба да ги негуваме секој ден и да му благодариме на небото за можноста да ги доживееме.

Пораката до помладите генерации е да веруваат во своите соништа.Како дете играјќи си со пријателите на театарскиот плоштад Битеф, можев ли да сонувам да имам ваков живот? Напротив, не ни помислив на такво нешто. Иако се сеќавам дека имав мир во себе и уверување дека се е во ред баш како што е.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *