February 23, 2024

Алберт Ајнштајн го нарече ова најважниот избор во животот на човекот.
Што е првото нешто што ви паѓа на ум кога ќе се разбудите? Дали размислувате за работата што треба да се заврши денес, за сите оние мејлови на кои треба да се одговори или за хартиите што се трупаат на вашата маса, за домашните работи што ве очекуваат?

Или размислувате за работи што ве прават среќни? За бакнежот на вашето дете пред да оди на училиште, за прегратката на саканата личност кога ќе се вратите дома или дека, иако немате се што сонувате, се е во ред во вашиот живот?

Алберт Ајнштајн еднаш рекол: „Најважната одлука што една личност треба да ја донесе е според кои принципи сака да живее. Без разлика дали живее во пријателски или непријателски свет.

Во кој свет живееш? Како го гледаш? Наше е да одлучиме, а оваа одлука ја носиме секое утро. Кога ќе се разбудам, веднаш треба да се запрашаме: „Дали живеам во добар, пријателски свет?“
Начинот на кој реагирате и ја гледате вашата околина влијае на тоа како поминува денот. Позитивното размислување прави очите да светат, го исполнува човекот со енергија и среќа.

Кога го започнувате денот верувајќи дека светот е добар, станувате помалку склони кон негативни реакции доколку работите тргнат наопаку. Имате повеќе трпение и надеж.
ДОБРОТО, ДОБРО РАЃА Начинот на кој го доживувате денот на почетокот влијае на количината на добри работи што ќе ви се случат во текот на денот.

Сузан Рејнолдс, коавтор на книгата Научи го твојот мозок да биде среќен, верува дека чувството на задоволство може да го стимулира човечкиот мозок толку силно што на некој начин станува програмиран да гледа само позитивни работи. Со други зборови, колку повеќе добро гледате во светот околу вас, толку повеќе ќе добиете за возврат.
Со тоа што ќе се разбудите и ќе изберете да живеете во „лош“ свет, вие го живеете денот на сосема погрешен начин.
Позитивното размислување позитивно влијае на здравјето.

Го намалува ризикот од депресија , ја намалува анксиозноста и не прави поотпорни на секој проблем. Луѓето кои се трудат да гледаат добро околу себе имаат тенденција да живеат подолго и подобро да се справуваат со стресот.

Факт е дека лесно е да паднеме во замката на негативните мисли, некои работи мора да не погодат, но секогаш треба да се трудиме да најдеме нешто добро.

Ако го започнете денот со позитивни мисли, животот брзо ќе се подобри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *