April 15, 2024

Откријте што вашите мачки миленичиња сакаат да ви кажат според положбата на опашката

Мачките имаат различни форми на комуникација. Покрај мјаукање, овие слатки и паметни животни користат специфични движења на целото тело, особено опашката, за да покажат емоции.

За да ја совладате невербалната комуникација со вашата мачка, ви носиме девет положби на опашката кои откриваат што таа ви кажува.

Подигната опашка и закривена на врвот Позицијата во која опашката на мачката стои во форма на прашалник и е подигната високо во воздухот, значи дека вашето домашно милениче е многу разиграно и весело. Тоа е пријателска позиција на опашката што го бара вашето внимание, но и игра и забава заедно.

Надуена опашка Опашка на која се пецка косата, поради што изгледа двојно погусто е знак на страв кај мачка. Ако мачката, исто така, ги лижеше ушите и го свитка грбот во лак, тоа е одбранбен став.

Имено, во оваа позиција, мачката изгледа поголема и поопасна, што би и било многу важно во природата со цел да се заштити од потенцијална опасност.

Опашка надолу Ако вашата мачка ја спушти опашката на земја и малку ја свитка настрана, тоа може да значи двоумење. Таквата позиција на опашката значи дека некој или нешто го окупирала нејзиното внимание, што ја прави да се чувствува несигурно и да стане претпазливо.

Оваа поза најчесто е видлива кога мачката е надвор од куќата, и кога го слуша и испитува просторот во кој се наоѓа.

Опашката исправена во воздухот Ако вашето домашно милениче ја држи опашката исправена и високо во воздухот, знајте дека неговите емоции се многу позитивни. Имено, оваа положба на опашката опишува самодоверба, среќа и возбуда . Мачката во оваа позиција со нетрпение ве очекува, ве поздравува и ве поздравува.

Завиткана опашка Ако мачката лежи и има завиткана опашка околу нозете, тоа опишува максимална релаксација, задоволство и безгрижност . Ако, пак, вашето домашно милениче ја завитка опашката околу вас или друго маче, тоа е знак на искрено пријателство. Оваа поза опишува и љубов и голема доверба.

Мавтање со опашка За разлика од кучето што мавта со опашката за да му каже дека е весело и разиграно, мачињата мавтаат со опашките кога се нервирани. Оваа акција го опишува гневот, а во некои ситуации страв и недоверба.

Полека поместување на опашката Мачките што полека ги движеа опашките, од едната на другата страна, имаа видено нешто што им го привлече вниманието . Обично ќе видите ваква акција на вашата мачка кога ќе види птица, мува или играчка. Следниот чекор по замавнување со опашката е обично скок.

Опашка спуштена меѓу нозете Додека кучето мавта со опашката од сосема друга причина од мачката, кога станува збор за влечење на опашката под телото, причината е иста. Оваа положба опишува страв и послушност, а мачките најчесто го покажуваат кога се надвор или во нова и с yet уште неистражена средина.

Подигнато тресење на опашката Ако мачката ја држи опашката исправена и ја тресе, тоа е говорот на телото што опишува возбуда и нетрпеливост , но и среќа. Ова може да значи дека мачката го фатила пленот, но и дека е многу среќна што ве видела, што може да биде одличен комплимент за вас бидејќи мачките никогаш не лажат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *