February 23, 2024

Тивко е ноќе, околу три часот по полноќ. Силен звук ја разбуди Тијана Душеј Ристев од длабок сон. Од креветот во дневната соба, таа имаше јасен поглед на вратата од бањата, под која почна да излегува нешто што личи на чад.

„Ме фати паника, скокнав од креветот и излегов во ходникот на зградата“, се сеќава новинар од Белград за немилиот настан од пред осум години.

Нејзиниот пример е само еден од низата непријатности што можат да предизвикаат дефект на бојлерот, додека некои штети, за жал, може да бидат фатални за човечкиот живот.

За да се избегнат ваквите негативни настани, експертите и занаетчиите советуваат задолжително исклучување на бојлерот пред капење, како и редовно одржување, чистење и сервисирање.

  • Бидете сигурни да обрнете внимание на овие 3 работи пред да одите на туширање:
  • Термостатот никогаш да не се зголеми тројно

Дури и ако е нов, котелот може да предизвика катастрофа ако термостатот е поставен на три, со цел побрзо да се загрее водата. Секогаш треба да биде во средината за да биде безбеден за употреба.

  • Бидете сигурни да го исклучите бојлерот пред капење

Многу луѓе не го исклучуваат бојлерот пред да влезат во кадата и веруваат дека ова е непотврдена теорија. Сепак, експертите и занаетчиите тврдат дека без оглед на тоа дали е користен или нов, бојлерот мора да се исклучи пред капење.

„Додека некој е во када, грејачот може да се скрши, што е одличен проводник на електрична енергија, колото ќе се затвори и, нормално, над телото на оној што е во кадата.

„Тоа е автоматски електричен шок, најчесто фатален“, рече за Би -Би -Си на српски јазик, мајсторот Васко Ненадовиќ.

  • Безбедносно тројство

Секој котел има три заштитни системи – работен термостат на кој се прилагодува температурата, безбедносен термостат, скриен во внатрешноста на котелот, кој реагира во случај првиот да не успее и сигурносен вентил на десната цевка за ладна вода.

Несреќа се случува кога еден од овие системи не успее. Ако термометарот остане заглавен во десниот, црвениот дел или низ чешмата наместо топла, излегува жешка вода и пареа, тоа е знак дека термостатите се неисправни.

Дефектот се гледа и кога водата протекува или капе од сигурносниот вентил , што, како што вели Ненадовиќ, служи за „заштита на бојлерот од експlоzиja, со регулирање на притисокот“.

„Ова се три основни работи што секој може да ги види и процени дека нешто не е во ред и нема одлагање, веднаш се јавува мајсторот или се исклучува бојлерот на прекинувачот“, нагласува тој.

Сепак, станарите обично ги повикуваат мајсторите само кога грејачот престанува да работи. Препорака на мајстор Редовното сервисирање е еден од рецептите како да ги игнорирате непријатните ситуации што можат да доведат до дефект на котелот.

Тоа вклучува чистење на каменот, инсталирање на магнезиумска анода – шипка што собира кемени, доколку е потребно, замена на грејачот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *