December 10, 2023

Сите ние правиме некои грешки кои можат да бидат штетни за нашето здравје и кои на долг рок можат да предизвикаат штета на нашето тело. Едноставно правиме некои работи иако знаеме дека се погрешни.

Ви носиме неколку едноставни, но важни совети што сите ние треба да ги знаеме и практикуваме во секојдневниот живот.

Не палете цигара веднаш. Откриено е дека една цигара после јадење влијае на телото како да сте испушиле десет.
Не јадете овошје веднаш .

Во спротивно, стомакот ќе се наполни со воздух. Експертите препорачуваат конзумирање овошје еден час пред или после оброк. Не олабавувајте го ременот на панталоните , бидејќи може да има блокада на цревата за време на варењето.

Не се туширајте , бидејќи капењето ќе го подигне крвниот притисок во рацете, нозете и телото и истовремено ќе го ослабне притисокот во стомакот, што ќе го забави процесот на варење.

Не пијте чај . Зошто? Листовите од чај содржат голема количина киселини кои ќе ја зацврстат храната богата со протеини што сте ја изеле и на тој начин ќе предизвикаат проблеми во варењето.

Не одете на прошетка , иако одамна е кажано дека после јадење треба да направите сто чекори за да доживеете сто, откриено е дека со пешачењето може да доведе до варење на храната што не ги апсорбира нутритивните вредности од храната што се конзумира.

Не легнувајте веднаш. Поради хоризонталната положба, јадената храна не се вари на добар начин, а тоа може да предизвика цревни нарушувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *