May 23, 2024

Ловоровите лисја, покрај тоа што се прекрасна декорација во кујната, служат и за духовна заштита на домот

ловор долго време се сметаше за симбол на победата, па дури и Римјаните и Грците ги украсија своите домови со ова растение за време на празниците. Со векови се верувало дека заштитува од злите сили и лошите намери на другите.

Се веруваше дека ловорот има магична моќ во него и дека може да го ослободи човекот од проблеми и да привлече успех. Исто така, постои верување дека ловорот треба да се стави како украсен елемент на свадбените церемонии, бидејќи ќе ги заштити младенците од злото и ќе ја зачува брачната среќа.

Ритуал за пари, Ритуалот за привлекување пари се изведува за време на младата месечина . На еден лист хартија, треба да напишете желба поврзана со работата, а потоа исечете ја на мали парчиња и измешајте ја со сув смачкан ловоров лист. Потоа запалете ги, и кога пепелта ќе се излади, треба да се завиткаат во хартиена банкнота и да се носат со нив како талисман за деловен успех.

Ритуал за среќа За да привлечете среќа во вашиот дом за време на младата месечина , треба да ставите 1 лист под тепихот пред влезната врата , а лисјата треба да се сменат со доаѓањето на новата месечина. Исто така, се верува дека тие ќе ги отфрлат несаканите гости и ќе го спасат семејството од конфликтот.

Ритуал кој ја брка негативна енергија Пет врзани ловорови листови со црвена лента треба да се постават над влезната врата , бидејќи се верува дека семејството ќе има просперитет.

Едно лице ќе се заштити од проблеми, интриги и опасност ако носи еден ловоров лист во џебот. За да може детето да биде заштитено од магии, се смета дека ловоровата гранка треба да се стави над неговиот кревет.

Ловорот се смета за многу моќна заштита од негативна енергија и зло. Според некои верувања, неколку ловорови лисја во кујната ќе го спречат доаѓањето на лошите луѓе во домот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *