April 15, 2024

Како што сугерира името, тивок срцев удар може да помине незабележано, бидејќи неговите симптоми не се толку драматични како кај класичниот срцев удар, па лесно можеме да ги замениме со нешто друго.

Многу луѓе веруваат дека срцев удар е придружен со силна болка во градите. Но, со срцев удар, може да се чувствувате само гадење и вртоглавица, така што може да се чувствувате како да сте јаделе нешто лошо или сте уморни.

Симптомите може да вклучуваат отежнато дишење и непријатност во делови од телото, освен во градите, грбот, вратот или двете раце, вилица или стомак. Може да се појават и симптоми поврзани со стомакот: гадење, повраќање и металоиди.

Иако заморот е се почест кај некои луѓе, ако е необјасниво и силен, исто така може да бидат знак дека нешто се случува.

Симптомите на тивок срцев удар почесто ги погодуваат постарите луѓе, особено оние на возраст над 75 години, и повеќе жени отколку мажите, според клиниката Мајо.

Жените имаат поголем ризик да имаат проблеми со малите крвни садови, и тивок срцев удар кој се случува токму таму. Ова е причината зошто жените не треба да ги игнорираат невообичаените промени во телото, иако не изгледаат заканувачки.

Она што го прави тивок срцев удар опасен, дури и смртоносен, е тоа што ако помине незабележано, пациентот нема да ја добие потребната терапија. Пациентите понекогаш откриваат дека имале срцев удар само за време на рутински ЕКГ преглед.

Тивок срцев удар се третира на ист начин како и стандардниот. Факторите на ризик за двата мозочни удари се исти: пушење, прекумерна тежина, висок холестерол, висок крвен притисок и неподвижност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *