July 13, 2024

Инфаркт, како што знаете, не избира кога и кога ќе удри. Тоа се случува одеднаш, без никакви предупредувачки знаци и многу често има фатален исход. Покрај тоа, кардиоваскуларните заболувања се на прво место во светот по бројот на пациенти и смртни случаи. Можеме ли да спречиме срцев удар?

Проф. Д -р Вишеслав Хаџи Тановиќ , најпознатиот српски кардиолог, вели дека срцевиот удар е најтешката кардиоваскуларна болест, која во 40 проценти од случаите завршува со смрт, пред пациентот да стигне на лекар .

Кај оние кои го преживеале, очекуваниот животен век зависи од степенот на оштетување на срцевиот мускул, успехот на превенцијата, строгоста во спроведувањето на терапијата, како и генетскиот код, што е и најважниот фактор. За да го намалиме ризикот од срцев удар, треба добро да ги знаеме факторите на ризик што доведуваат до него.

Тоа се стрес , зголемен крвен притисок, над 140/90 mm Hg, холестерол повисок од 5,6 mmol / l, триглицериди над 1,9 mmol / l. Покрај тоа, луѓето со дијабетес , бубрези или оние чија професија е поврзана со долго седење имаат ризик од срцев удар – вели експертот.

Според него, ризикот е зголемен и со неправилности во работата на тироидната жлезда, особено менопаузата . – Пушењето носи исклучително висок ризик, но и употреба на стероиди во спортски сали, допинг средства во спортот, како и прекумерна физичка активност – објаснува професорот д -р Вишеслав Хаџи Тановиќ.

Физичка активност Одете по 45 минути секое утро и вечер. Важно е да ја усвоите навиката за пешачење за да стане составен дел од вашиот живот. Секогаш е изводливо, за разлика од другите спортски активности. Исто така, се препорачува возење велосипед , пливање , умерено џогирање , рекреативен фудбал, кошарка, тенис …

Антистрес Применувајте дневна програма против стрес која вклучува слушање музика и читање книги, одење во театар и гледање филмови, а особено комедија. Задолжително патувајте надвор од местото на живеење за време на викендот. Поделете го одморот на четири дела , бидејќи е покорисен од еден долг одмор.

Посветете се себеси Посветете 25 минути секој ден . Поминете ги во мир, тивко или слушајќи смирувачка музика. Биди свој. Ова ќе го елиминира акумулираниот внатрешен стрес .

Смејте се Смејте се секогаш кога ќе ви се укаже прилика! Смеата го апсорбира стресот и кога се смееме, се ослободуваат хормони на среќата, кои позитивно влијаат и на мозокот и на срцето .

Намалување на крвниот притисок Регулирајте го крвниот притисок . Треба да биде помал од 140/90 mm Hg. Во почетокот, најдобрата терапија е умерената физичка активност . Ако тоа не помогне, потребно е да земате лекови. Лекови за спречување на срцев или мозочен удар се земаат доживотно.

Вратете го холестеролот во нормала Држете го под контрола холестеролот и триглицеридите кои сочинуваат вкупна маснотија во крвта. Холестеролот мора да биде помал од 5,6 mmol / l и триглицеридите помал од 1,9 mmol / l. Ако не успеете да држите диета, потребно е да земате статини .

Чувајте го шеќерот под контрола Држете го шеќерот под контрола, под 6,1 mmol / l, бидејќи ја забрзува атеросклерозата до 10 пати. Ризикот од срцев удар е зголемен за толку.
Откажете се од пушењето Ако сте пушач, престанете да пушите веднаш , а не утре, бидејќи утре е скоро секогаш „малку утре“. Ослабете Регулирајте ја вашата тежина, бидејќи прекумерната тежина го зголемува ризикот од срцев удар.

Сакај некого! Среќата и љубовта имаат позитивен ефект, тие ослободуваат хормони и ендорфин . Бидете секогаш позитивни и гледајте кон иднината со насмевка. Не би верувале колку перспективата за животот влијае на општата состојба на организмот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *