April 24, 2024

Многупати сме виделе дека луѓето се поврзуваат со кучиња, мачки, птици и примати, но дали можете да замислите да имате пријатели на животни како слонови?

Со текот на годините, Дерик разви вистинско пријателство со секој слон во паркот за природни слонови во Тајланд.
Дерик ги сака сите слонови во природниот парк, но тој разви особено силна врска со Кам Ла.

Кога Кам Ла го слуша Дерик во паркот, таа и остатокот од стадото прават нешто неверојатно. Снимката од нивната реакција на посетата на Дерик го освои Интернетот по нејзиното прво појавување, а и денес е популарна – кога сами ќе ја погледнете, ќе разберете зошто.

Додека волонтирал, Дерик имал време да гледа како слоновите растат и бил дел од нивниот живот со години. Заедно, тие изградија врска која се сведува на доверба и која вклучува гушкање, гребење и играње.

Иако сите слонови го сакаат Дерик, Кам Ла е целосно врзана за својот пријател човек.

Затоа Кам Ла (и остатокот од стадото) е толку возбуден кога Дерик доаѓа на посета.Штом ќе го слушнат Дерик како го вика Кам Ла, се собира целото стадо.

Кам Ла е секогаш пред другите, налетувајќи во прегратките на Дерик. Големината на слоновите е одлична споредба со големината на љубовта што ја имаат кон своите пријатели. Тие веднаш го препознаваат неговиот повик и го третираат како да е еден од нив.

Иако слоновите во паркот се сметаат за диви животни, тие го третираат Дерик како вистински пријател. Луѓето како Дерик се доволно трпеливи да изградат доверба и тоа се исплатува на неверојатен начин.

Многу истражувачи не се изненадени од ваквото однесување на слоновите. Тоа е затоа што се знае дека слоновите се интелигентни и можат да ги чувствуваат истите емоции како и луѓето “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *