July 15, 2024

Слабиот имунитет нема да може да се справи со заканата и ќе има оштетување на здравјето на лицето и развојот на болеста

Д -р Бранимир Несторовиќ , специјалист по педијатрија со субспецијализација по пулмологија и алергологија, ги открива тајните на алтернативната медицина и дава совети за зајакнување на имунитетот.

Кои совети за ајурведска медицина им ги препорачувате на нашите читатели?
Ајурведата е најстариот лек во светот. Ајурведските растенија имаат одлични ефекти, но според мое мислење, поважен е принципот на доведување на телото во рамнотежа со околината. Принципите на Ајурведата се филозофски, не се работи за лекување на болести, туку за постигнување рамнотежа помеѓу човекот и околината.

Постојат многу начини за подигнување на имунитетот, еден е прошетка на студен воздух, која трае до еден час. Вториот е престој во сауна, исто така до еден час. Користете храна богата со растителни влакна, зеленчук, морска риба најмалку двапати неделно, по можност печена.

Во услови на глобална епидемија на корона вирус, каков совет би им дале на нашите читатели за зајакнување на менталното здравје?

Дефинитивно знаеме дека психолошкиот стрес доведува до сериозно потиснување на имунолошкиот одговор. Стресот активира одговор кој во основа има активирање на симптомот, и сето тоа оди на штета на активноста на имунолошкиот систем и интелектуалните функции.

Затоа, постигнување состојба на релаксација, вежби за дишење, добар сон, медитација е секогаш добро за имунолошкиот систем. Кои три народни лекови би ги препорачале за зајакнување на имунолошкиот систем?

На прво место е лист од коприва, на второто секогаш би ставил лук, а на трето место орев. Копривата содржи бројни имуностимулаторни и антиканцерогени супстанции, и лук и брокула супрона соединенија кои се изразени антиоксиданси. Оревот е храна со многу корисни материи, некои од нив, џунглата, на пример, се единствени само за него.

Дали им препорачувате на вашите пациенти некои алтернативни методи на лекување и на кој лек најмногу верувате покрај традиционалната медицина?

Верувам дека сe што помага треба да се искористи. Ако постои ефикасен лек, зошто да не го користите. Ако некое растение има одлични ефекти, на пример имела во регулирањето на шеќерот, како имуностимулативно и антиканцерогено растение, зошто да не го користите.

Дали вашите пациенти веруваат во алтернативна медицина и советите што им ги давате?

Имам добар однос со пациентите, па тие ми кажуваат што користат. Огромен број користат некои од методите на алтернативна и комплементарна медицина, но се плашат да му кажат на својот лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *