July 22, 2024

Сите имаат различен вкус и понекогаш сакаат да јадат сосема различни комбинации на храна. Иако вам ви се чинат вообичаени, постојат некои комбинации што никако не треба да ги правите. И покрај тоа, овие три комбинации се многу чести.

Ако сакате да бидете здрави и секогаш да изгледате совршено, важно е да знаете кои се тие комбинации.
Леб и џем Ова не е само лоша комбинација на храна, туку е и опасна по здравјето. Тоа е поради фактот што го зголемува нивото на шеќер во крвта.

Белиот леб има особено висок гликемиски индекс, кој всушност служи како показател за тоа колку брзо производот може да ја покачи глукозата во крвта. Ако мислите дека интегралниот леб може да се комбинира со џем, повторно грешите. Причината е иста, бидејќи таквата комбинација повторно доведува до пораст на шеќерот во крвта.

Денес докажано е дека наглите промени на нивото на глукоза во крвта доведуваат до бројни здравствени проблеми, вклучувајќи и многу сериозно оштетување на панкреасот.

Од друга страна, тоа е причината и за наглите осцилации на енергијата, кои исто така не се воопшто корисни за телото. Многу подобра идеја е да комбинирате парчиња леб со путер, бидејќи се покажало дека ја намалува брзината со која глукозата стигнува во крвта на човекот.

Чај со млеко Без разлика дали сакате црн или зелен чај, и двата се преполни со здрави антиоксиданси. Тие, пак, играат клучна улога во намалувањето на воспалителните процеси.

Помеѓу овие два вида, зелениот е многу покорисен за телото, бидејќи содржи помалку кофеин од црниот. Покрај тоа, заситен е со многу здрави состојки што телото можеби нема совршено да ги апсорбира ако додадете млеко во чајот.

Тоа е така поради фактот што со додавање на овој производ, неговите протеини се врзуваат за корисните антиоксиданси и тие не се апсорбираат.Салата без маснотии кога во салатата не додавате масло или маслиново масло, а ја зачинувате само со лимон или други преливи, тоа ја спречува апсорпцијата на повеќето хранливи состојки.

Уште едно истражување објавено во американското списание за клиничка исхрана American Journal of Clinical Nutrition докажува дека корисните каротеноиди не може да се создадат без додавање маснотии во салатата.

Секако, далеку од тоа дека ова е единствениот прехранбен производ чии корисни состојки не може целосно да се апсорбираат без масло или маслиново масло. Па затоа, добра идеја е да додадете малку маснотии во салатата. Ако сте на диета, тогаш можете да ја зачините салатата со 1-2 лажици маслиново масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *