June 25, 2024

Во манастирската хроника се запишани бројни случаи за исцелувањата по молитвата за здравје прочитана над моштите на двајца светители Тумани. Монасите и денес ги снимаат.

Во ова светилиште, утеха нашле луѓе кои имале проблем со карцином, неспособност да забременат и тешки повреди. За вас издвоивме три прекрасни приказни за исцелување на луѓе кои се најдоа во големи маки.

Доаѓам поради мојот сопруг Драган Илиќ, кој падна од десет метри висина и го скрши рбетот во таа прилика. Во Клиничкиот центар во Ниш ни беше кажано да се молиме на Бога и дека само Тој може да Му помогне.

Пред операцијата на Драган, дојдов во Тумане, ја зедов неговата маичка, со која ги допрев арките на светците додека им се молев. Однесов се што му требаше во болница и му дадов маица (маица, со масло од светилката на светецот, осветена вода).

Операцијата беше следниот ден. Третиот ден, Драган стана на нозе. Лекарите едноставно не можеа да поверуваат, се прашуваа како се случи ова, како функционираше? Јас само им реков: „Со помош на Господ Бог, свети Зосим и Јаков“.

Исповед на Мимица Илиќ од Велики Дреновац кај Алексинац

Борба против карциномот (4.7.2021) Пред три години ми беше дијагностициран карцином на дебелото црево. По операцијата имав хемотерапија. На пат, видов патоказ – Тумански манастир. Дојдов во Тумане не знаејќи ништо за манастирот, ниту за светителите на кои е посветен. По обожувањето и многу чудно чувство за време на обожавањето … некоја чудна енергија што ми течеше, метастазите исчезнаа, се исчезна, па после три години сум потполно здрава жена.

Исповед на Билјана Ранкиќ од Белград Тринаесет години чекање дете (22.7.2021) Немавме деца веќе тринаесет години. Кон крајот на јануари минатата година, дојдовме во манастирот Тумане на молитва за породување, која ни ја прочита монах и жена ми остана бремена во јуни.

Кога дознав дека жена ми е бремена, веднаш дојдов во манастирот и му се заблагодарив на Бога. Оваа година, на 17 февруари, имав син, Урош. Сакам да им се заблагодарам и на Свети Зосим и Јаков и на овој начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *