May 16, 2024

Една од урбаните легенди поврзани со Јосип Броз Тито и поранешна Југославија е секако онаа за песна која била толку депресивна што луѓето кренале раце против себе.

Песната што Тито наводно ја забранила по голем број самоуbисtvа се вика „Ме болат белите дробови“. Се смета за една од најтажните песни некогаш напишани на овие простори.

Песната што Тито наводно ја забранила по голем број самоуbиstва се вика „Ме болат белите дробови“. Се смета за една од најтажните песни некогаш напишани на овие простори.

Автор на песната беше Драгиша Недовиќ, која ја напиша и познатата стара песна „Стани, стани Ибар водо, ој Мораво, Негде и далјини поглед ми се губи,” На Морави воденица стара Шумадијо родни крај како и многу други.

Песната за првпат ја испеа Заим Имамовиќ, но имаше сугестивно влијание врз публиката, така што во тоа време беа регистрирани голем број самоуbistvа на луѓе кои страдаат од туберкулоза низ цела Југославија.

Потоа, Централниот комитет и Тито наводно одлучиле да го повлечат плочата од продажба и да ја забранат изведбата на песната.

Само кога, 10 години подоцна, во една прилика, Јованка Броз, за ​​која имаше гласини дека таа самата страда од оваа болест, ја нареди оваа песна на прослава, забраната беше укината.

За жал, иако Драгиша Недовиќ се излечи од туберкулоза, имаше проблеми со срцето. Тој почина на 49 -годишна возраст во 1966 година, како резултат на срцев удар. Зад себе ги остави синот Александар, ќерката Рада и околу 800 песни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *