February 24, 2024

Каков однос имате со вашите родители ? Дали им помагате и колку?

Почнавме да размислуваме за ова прашање откако најдовме поразителна исповед на пензионерка, мајка на две деца во добра финансиска состојба …

„Имам возрасен син и ќерка . Јас и мојот сопруг им помагавме во се, од студирање до купување куќа и грижа за нивните деца.

Денес живеам сама, маж ми почина пред неколку години. Имам мала пензија, едвај ги покривам основните потреби. Понекогаш кога купувам лекови, буквално морам да се откажам од храната. Децата се свесни за мојата ситуација, но ниту еднаш не ми понудија да ми помогнат.

Еднаш навестив дека можат да платат половина месечни сметки, бидејќи ќе останат со стан кога ќе умрам. Синот се правеше дека не разбира што кажав, а ќерката рече дека едвај ги плаќа сопствените трошоци.

Никој од нив не оди на работа со превоз, тие имаат скапи автомобили . Тие летуваат секоја година на скапи места во скапи хотели.

Секој месец , ќерката купува нова облека. Детето доби поголема сума за џепарлак од мојата пензија . Во куќата на неговиот син, сите пари ги контролира неговата сопруга . Дури и да сака да ми помогне, таа нема да ми дозволи.

Кога една сосетка гордо ми кажа како нејзините деца плаќаат за нејзиниот годишен одмор, носат храна и ги плаќаат сметките, буквално се навредив. Го направив истото за моите деца како и таа. Порано позајмував пари од неа, но веќе не се осмелувам, се плашам дека ќе ме праша зошто децата не ми помагаат како неа.

Им помогнав на моите родители колку што можев . Никогаш не ги оставив со празни раце. Помогнав и физички и финансиски. Не успеав ли да ги воспитам моите деца правилно? Немам никакви заштеди, бидејќи јас и мојот сопруг не чувавме ништо, се им дававме на децата. И вака тие ми враќаат … “
Какви се вашите искуства? Споделете со нас во коментарите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *